ΝΕΑ

Αιγύπτιος δικηγόρος μήνυσε το Netflix επειδή απεικόνισε την Κλεοπάτρα ως Μαύρη σε νέο ντοκιμαντέρ

Ο Αιγύπτιος δικηγόρος Mahmoud al-Semary μήνυσε το Netflix επειδή απεικόνισε την Κλεοπάτρα ως μαύρη γυναίκα σε ένα νέο ντοκιμαντέρ. Ο al-Semary κατέθεσε αγωγή στον Εισαγγελέα για να κλείσει την υπηρεσία ροής στην Αίγυπτο, μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ για τη Βασίλισσα Κλεοπάτρα. Όπως αναφέρει η Egypt Independent, ο δικηγόρος ζήτησε να ληφθούν σοβαρά νομικά μέτρα εναντίον των υπευθύνων για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

Η υπόθεση ισχυρίζεται ότι το ντοκιμαντέρ έρχεται σε αντίθεση και διαστρεβλώνει την αιγυπτιακή ιστορία υπέρ της προώθησης του αφροκεντρισμού. Ο al-Semary περιέγραψε τη νέα απεικόνιση της ιστορικής φιγούρας ως «έγκλημα» και κατηγόρησε τη διαχειριστική ομάδα του Netflix για τη συμμετοχή της στο έργο. Απαίτησε επίσης διεξοδική έρευνα της διαδικασίας, καθώς και οριστικό κλείσιμο του Netflix στην Αίγυπτο.

Η υπόθεση που υποβλήθηκε κατά του Netflix ανέφερε: «Τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει η πλατφόρμα Netflix δεν συμμορφώνονται με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ιδιαίτερα τις αιγυπτιακές».Πρόσθεσε: «Για να διατηρηθεί η αιγυπτιακή εθνική και πολιτιστική ταυτότητα μεταξύ των Αιγυπτίων σε όλο τον κόσμο, πρέπει να υπάρχει υπερηφάνεια για τα αποτελέσματα αυτού του έργου». Η καταγγελία κατηγορεί επίσης τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ και την διαχείριση της πλατφόρμας για «πλαστογραφία». Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass είπε ότι το ντοκιμαντέρ "παραποιεί γεγονότα", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι εντελώς ψεύτικο. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ξανθιά, όχι Μαύρη». Η βασίλισσα Κλεοπάτρα, η τελευταία ηγεμόνας της δυναστείας των Πτολεμαίων, γεννήθηκε το 69 π.Χ. και πέθανε το 30 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια.