ΝΕΑ

7 χρόνια χωρίς τον Πρίγκηπα!

Από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, εργάτης της μουσικής για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, έγραψε εκατοντάδες τραγούδια για τον ίδιο αλλά και για άλλους καλλιτέχνες. Έχουν περάσει 7 χρόνια χωρίς τον Πρίγκηπα.

Από την αρχή της καριέρας του ο Prince έκανε ξεκάθαρο πως δεν θα ήταν άλλος ένας συνηθισμένος καλλιτέχνης. Το ντεμπούτο άλμπουμ του “For You”, που κυκλοφόρησε το 1978, συνδύαζε ήχους από rock μέχρι pop και new wave. Μέσα στην πιο hard rock δεκαετία, κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα που να έμοιαζε με τη μουσική του Prince. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε μία καριέρα που μόνο βαρετή δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε.

Prince

Ο Πρινς Ρότζερς Νέλσον (Prince Rogers Nelson) γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1958 στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα των ΗΠΑ. Έγινε το πέμπτο από τα επτά παιδιά του πιανίστα και συνθέτη της τζαζ Τζον Νέλσον (1916-2001) και της τραγουδίστριας της τζαζ Μάτι Ντέλα Σόου (1933-2002). Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική και σε ηλικία 18 ετών υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Warner. To 1979 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο «Prince», που έγινε πλατινένιος. τρεις επόμενοι δίσκοι του – «Dirty Mind» (1980), «Controversy» (1981) και «1999» (1982) – απασχόλησαν ευρύτατα κοινό και κριτικούς με τους ερωτικούς στίχους και το μείγμα φανκ, χορευτική μουσική και ροκ.

Prince

To 1984 έγραψε το σάουντρακ και πρωταγωνίστησε στην ταινία «Purple Rain», που έκανε παγκόσμια γνωστό. Με τους Revolution, το συγκρότημά του, κυκλοφόρησε τους δίσκους «Around the World in a Day» (1985) και «Parade» (1986). Μετά τη διάλυσή τους, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Sign o’ the Times» (1987) και τρία ακόμη άλμπουμ, προτού συστήσει το νέο του συγκρότημα «New Power Generation» το 1991. To 1993, ενώ βρισκόταν σε διαμάχη με τη Warner για τους όρους του συμβολαίου του, υιοθέτησε το «σύμβολο της αγάπης» ως όνομα και άρχισε να κυκλοφορεί σωρηδόν δίσκους για να απαλλαγεί από το συμβόλαιό του. Το 1998 υπέγραψε στην Arista και από το 200 άρχισε να χρησιμοποιείται και πάλι το όνομα Prince. Ιδιαίτερα παραγωγικός, κυκλοφόρησε 16 άλμπουμ, με τελευταίο το «Hit n Run Phase Two», που κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου 2015.

Prince

Ήταν 21 Απριλίου του 2016 όταν ο Prince βρέθηκε στο σπίτι του στο Τσανχάσεν της Μινεσότα από υπερβολική δόση οπιοειδών αναλγητικών φαρμάκων, Σύμφωνα με την τοξικολογική γνωμοδότηση από την νεκροψία που έχει στη διάθεσή του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, δείχνει ότι ο Prince όταν πέθανε με «υπερβολικά υψηλή» συγκέντρωση φαιντανύλης στο σώμα. Η φαιντανύλη είναι συνθετικό οπιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, είναι 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωινη κι έχει 100 φορές πιο ισχυρή αναλγητική δράση από τη μορφίνη.

Prince - Purple Rain

Prince & The Revolution - When Doves Cry

Prince - Little Red Corvette

Prince & The Revolution - Raspberry Beret

Prince - I Would Die 4 U